Πρόγραμμα Σπουδών Κάτω από το χαλί της ιστορίας (2018-19)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ (2018-19)


«Κάτω από το χαλί της ιστορίας: Πώς γράφεται και πώς κρίνεται ένα ιστορικό έργο»

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Αντώνης Σμυρναίος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στόχος του Εργαστηρίου είναι μύηση στην ιστορική επιστήμη και η   συμμελέτη των διοργανωτών με τους συμμετέχοντες σε αυτό ζητημάτων που   αφορούν την εν γένει προσέγγιση ενός ιστορικού θέματος, τη συγκρότηση   του ιστορικού λόγου και την ιστορική κριτική. Έτσι, θα συνεξεταστούν   ζητήματα, όπως οι παλαιές και οι σύγχρονες αντιλήψεις για την ιστορία,   η συμβολή της φιλοσοφίας της ιστορίας στην ιστοριογραφία, η ιστορική   γνώση, το ιστορικό γεγονός και τα κριτήρια επιλογής του, η έννοια της   αντικειμενικότητας στην ιστορία, οι ομοιότητες και οι διαφορές της  ιστορικής από τη λογοτεχνική αφήγηση, η μελέτη των ιστορικών πηγών και  η χρήση τους στην ιστοριογραφία, η «ιστορική ενσυναίσθηση», ο ρόλος  του ιστορικού στη συγκρότηση του ιστορικού λόγου, η ωφέλεια και οι  χρήσεις της ιστορίας στις ανθρώπινες κοινωνίες κ. ά.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να κατεβάσετε το αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών χειμερινού εξαμήνου

Αντώνης Λ. Σμυρναίος

Σύντομο βιογραφικό

Ο Αντώνης Λ. Σμυρναίος είναι διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει Νεοελληνική Ιστορία, Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Διδακτική της Ιστορίας στο ΠΤΔΕ του Παν. Θεσσαλίας. Έχει εκδώσει 6 βιβλία, ενώ πενήντα περίπου εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και Πρακτικά Συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μελετά ιδιαίτερα τη σχέση ιστορίας και διδασκαλίας της ιστορίας με το σύγχρονο καταναλωτισμό, ενώ μέσα στα πλαίσια της Φιλοσοφίας της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας της Παιδείας, προσανατολίζεται στη διερεύνηση της σχέσης κοινωνίας, ιστορίας, επιστήμης και παιδαγωγικής με το μετανεωτερικό φαινόμενο του μετα-ανθρωπισμού (transhumanism).


Επιστημονική Επιτροπή της ακαδημίας


Συντονιστής:
Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού»

Μέλη:

  • Μανώλης Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
  • Εμμανουήλ Σέργης, Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
  • Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας & Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
  • Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Διδάσκων στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και στο Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Οργανωτική Επιτροπή :

  • Νικόλαος Τσούκας, Γενικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού»
  • Αντώνιος Πλαγεράς, Εκπαιδευτικός, Ταμίας της «Μαγνήτων Κιβωτού»
Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 5 Οκτώβριος 2018, 4:02 μμ