«Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

ΛΕΣΧΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΒΟΛΟΥ


από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ.
«Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»
Τα μαθήματα υλοποιούνται με την συνεργασία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας
«Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη».

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται την τελευταία Παρασκευή του μήνα. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο «Περισπωμένη Cafe»- Πλαστήρα Νικολάου 4, Βόλος), στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 07.00 το απόγευμα.

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας, τμήμα του Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη Διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», υπό την εποπτεία του Οργανωτικού Γραμματέα, Δρ Αλέξανδρου Καπανιάρη, από το χειμερινό εξάμηνο του 2019-20, εντάσσει ακόμη μια  νέα σειρά μαθημάτων. Η δράση αυτή της «Μαγνήτων Κιβωτού», που ξεκίνησε από το Α΄ εξάμηνο του 2018, εκτός των εξ αποστάσεως μαθημάτων για την Λαογραφία, που συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2018,  το ετήσιο εξ αποστάσεως πρόγραμμα με τίτλο «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου» υλοποιώντας δράσεις επιμόρφωσης και στον άξονα της τοπικής ιστορίας.

Από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάιο του 2019, υλοποιήθηκε το  Εργαστήριο της Ιστορίας με τον τίτλο: «Κάτω από το χαλί της ιστορίας:  Πώς γράφεται και πώς κρίνεται ένα ιστορικό έργο»

Η δράση αυτή υλοποιήθηκε με την επιστημονική συνδρομή του Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνη Σμυρναίου και του Επίκουρου Καθηγητή Φυσικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλη Κόλλια.

Για το Χειμερινό Εξάμηνο 2019-20 θα προσφέρει το δια ζώσης πρόγραμμα «Τοπική Ιστορία & Ψηφιακά Μέσα, Αρχειακή Εθνογραφία σε Αρχεία Τοπικής Ιστορίας».

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της «Μαγνήτων Κιβωτού», είναι στης εξαιρετικά ευχάριστη θέση, σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», υλοποιούν τη «Λέσχη Αφήγησης Βόλου» και καλούν τις φίλες και τους φίλους της αφήγησης σε  μηνιαίες συναντήσεις αφήγησης. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται την τελευταία Παρασκευή του μήνα. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο «Περισπωμένη Cafe»- Πλαστήρα Νικολάου 4, στον Βόλο, στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. Υπεύθυνος για την Λέσχη Αφήγησης Βόλου, είναι ο Δημοσιογράφος και Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι.Μ.Δ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία», Νίκος Βαραλής.

Η λογική και η αναγκαιότητα λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης

Πρόθεση μας ως διοργανωτών της λέσχης είναι να δημιουργηθεί  ένας σταθερός χώρος αναφοράς με αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν,  σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των ανώνυμων πολλών που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες.

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου αποτελεί μια προσπάθεια για την  υποστήριξη και προώθηση της τέχνης της ιστόρησης προφορικών ανώνυμων αφηγημάτων. Μοιραζόμενοι την εμπειρία της κοινής συλλογικής συνεύρεσης και την ατμόσφαιρα της παρέας  ιστορούμε μέσα από τη δεξαμενή της ανώνυμης προφορικής λογοτεχνίας των λαών του κόσμου. Η κίνηση αυτή, σε συνεργασία με την Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», η οποία πραγματοποιεί το ίδιο εγχείρημα εδώ και 3 χρόνια στην Αθήνα με εξαιρετική επιτυχία.

Το πνεύμα της λειτουργίας ενός χώρου υποδοχής αφηγητών και ιστοριών, είναι να μπορέσουν να βρουν υποστήριξη νέοι αφηγητές που έχουν ανάγκη πεδίου, χρόνου και κοινού για να μοιραστούν τις ιστορίες που αγαπούν και αρχίζουν να δουλεύουν. Παράλληλα όμως δίνεται η ευκαιρία και σε παλιότερους αφηγητές να δοκιμάσουν μέσα από μια νέα ματιά την επαναπροσέγγιση ιστοριών που έχουν ήδη εκθέσει στο παρελθόν. Παραχωρείται ακόμα ένα βήμα σε όσους αισθάνονται τη ζέση να αφηγηθούν, οι οποίοι πιθανά δεν έχουν πρότερη σχέση με το χώρο της αφήγησης, θα ήθελαν όμως να μοιραστούν μια ιστορία, που πιστεύουν πως αξίζει να ακουστεί μπροστά στο κοινό

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου προωθεί  και εργάζεται επίσης πάνω στην ιδέα της γνωριμίας μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται ήδη ή έχουν κατά νου να εμπλακούν με τον χώρο της αφήγησης ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά και υποστηρίζει και επιζητεί την ανταλλαγή και τον εμπλουτισμό εμπειριών, ιστοριών, απόψεων, προσεγγίσεων και ιδεών.

Ως χώρος συνάντησης είναι ακόμη ανοιχτός σε όσους απλά επιθυμούν να ακούσουν ιστορίες δημιουργώντας φιλική ατμόσφαιρα ακροατηρίου, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στους αφηγητές.

Οφέλη από τη συμμετοχή στη Λέσχη

  1. Έκθεση νέων ιστοριών σε πραγματικές συνθήκες αφήγησης για παλιότερους και νεότερους αφηγητές.
  2. Επαναθέρμανση παλαιότερων ιστοριών που έχουν πέσει σε αφηγηματική "αδράνεια".
  3. Εμπλουτισμός και αφηγηματική επισκόπηση παλαιότερων ή τρεχουσών ιστοριών που χρειάζονται επεξεργασία.
  4. Δυνατότητα ελέγχου -in vivo- (ζωντανά) της αφηγηματικής ροής καινούργιων υπό διαμόρφωση ιστοριών που αναζητούν χρόνο έκθεσης και αφηγηματικής τριβής.
  5. Παραχώρηση βήματος αφήγησης σε νέους αφηγητές.
  6. Δυνατότητα συνάντησης και γνωριμίας νεότερων αφηγητών με παλαιότερους.
  7. Δυνατότητα συμβουλευτικής αναφοράς και διορθωτικής παρέμβασης-ματιάς από τους υπεύθυνους της Λέσχης σε άλλο χρόνο-εάν ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους συμμετέχοντες.
  8. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχει η δυνατότητα (σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο της Ι.Μ.Δ. «Λύχνος») αγοράς βιβλίων με παραμυθολογικό υλικό με έκπτωση 15-20%.
  9. Δυνατότητα ανακοίνωσης - ενημέρωσης περί προσεχών αφηγηματικών δραστηριοτήτων για τους συμμετέχοντες στη Λέσχη.

Αρχές που θα διέπουν την  Λέσχη αφήγησης

Δεν αφηγούμαστε όνειρα, ανέκδοτα, προσωπικές ιστορίες, επώνυμα λογοτεχνικά αποσπάσματα ή ίδιες λογοτεχνικές δημιουργίες ή οτιδήποτε έχει επώνυμη προέλευση -με την έννοια της συγγραφικής έμπνευσης- αφού οι αρχές της Λέσχης υπηρετούν την αναδιήγηση υλικού προφορικής παράδοσης και μόνο.

Η αφηγηματική συμμετοχή στη συγκεκριμένη κάθε φορά συνάντηση ακολουθεί τα εξής βήματα:

  1. Επικοινωνία στο τηλέφωνο 6943072264 για εκδήλωση της πρόθεσης ή στην ομάδα στο F/Β. Η πρόθεση για αφήγηση μπορεί να δηλώνεται μόνο στο τηλέφωνο των διοργανωτών και στην ιστοσελίδα  κι όχι στα τηλέφωνα του χώρου που φιλοξενείται η συνάντηση. 
  2. Αναγραφή στον κατάλογο της συνάντησης των επιλεγμένων (10) αφηγητών. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων θα αναρτάται ηλεκτρονικά στη σελίδα-ιστολόγιο  της Εταιρείας για να γνωστοποιούνται οι κενές διαθέσιμες θέσεις.
  3. Αφήγηση ιστορίας αυστηρά μέχρι 12 λεπτά ανά ιστορητή.
  4. Προσκόμιση απαραίτητα σε έντυπη μορφή-φωτοτυπία-της αρχικής πηγής μαζί με το εξώφυλλο του βιβλίου για να συμπεριληφθεί στην ΙΣΤΟΡΙΟΘΗΚΗ της Λέσχης και να αποτελέσει μέρος του υπό συγκέντρωση υλικού, ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό αρχείο πηγών της Λέσχης και να συγκροτηθεί μια ανάλογη βιβλιογραφία, προσβάσιμη σε όλους.
  5. Στην περίπτωση που κάποιος έχει αφηγηθεί στην αμέσως προηγούμενη μηνιαία συνάντηση, για να έχει δυνατότητα να αφηγηθεί στην τρέχουσα-επόμενη συνάντηση θα πρέπει να γραφτεί στον κατάλογο των αναπληρωματικών αφηγητών- για να μπορέσει να αφηγηθεί στην περίπτωση που προκύψει κενό ή ο συνολικός χρόνος των δύο ωρών δεν καλυφθεί (19.30 - 21.30), εκτός αν ανήκει σε ειδική κατηγορία (πχ. αφηγητής υπό μαθητεία).
  6. Για να στηρίξουμε και τον χώρο που μας φιλοξενεί παρακαλούνται οι συμμετέχοντες σε μια ελάχιστη κατανάλωση.

Πρόθεση των διοργανωτών της Λέσχης Αφήγησης Βόλου είναι να δώσουν την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν.

Προκειμένου να αποφευχθεί η θεματική μονομέρεια και η επανάληψη, οι συναντήσεις της Λέσχης Αφήγησης Βόλου δεν προτίθεται να έχουν αφιερώματα κι ο κάθε συμμετέχων έχει την ελευθερία επιλογής θέματος της ιστορίας που θα μοιραστεί με τους παρισταμένους.

ΕΙΔΗ ΙΣΤΟΡΙΩΝ

Τα είδη των ιστοριών που μπορεί να αφηγηθεί προφορικά κάποιος στη λέσχη είναι:

  1. Λαϊκά παραμύθια
  2. Μύθοι Αισώπου
  3. Ιστορίες από την ελληνική και την παγκόσμια μυθολογία
  4. Αποσπάσματα από Έπη
  5. Θρύλοι
  6. Λαϊκές παραδόσεις
  7. Συναξάρια
  8. Βιογραφικές ιστορίες (πρόσωπα από το χώρο της ιστορίας, της τέχνης, του πολιτισμού, της επιστήμης)
  9. Για την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων, χορηγείται Βεβαίωσης.

Στον βαθμό που οι συμμετέχοντες το επιθυμούν η Λέσχη Αφήγησης Βόλου μπορεί να προβεί με τη συνεργασία και συγκατάθεσή τους σε έκδοση των ιστοριών που έγιναν αντικείμενο αφήγησης στη διάρκεια της αφηγηματικής χρονιάς.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται την τελευταία Παρασκευή του μήνα, θα διαρκούν για  ένα δίωρο περίπου.

Πρώτη συνάντηση και έναρξη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 07.00 το απόγευμα, στον φιλόξενο χώρο του «ΠΕΡΙΣΠΩΜΕΝΗ Cafe», Πλαστήρα Νικόλαου 4, κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο Βόλου. 


Last modified: Monday, 23 September 2019, 11:22 AM