Σχετικά με εμάς

Σκοπός

Σκοπός της πρωτοβουλίας «Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας» είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση των πολιτών σε θέματα λαϊκού πολιτισμού και τοπικής ιστορίας.

Στόχος

Πρωταρχικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση - κατάρτιση σε θέματα λαϊκού πολιτισμού και τοπικής ιστορίας, ειδικών και γενικών ομάδων πληθυσμού, έτσι ώστε αρχικά να γνωρίσουν έγκυρα και αξιόπιστα την τοπική ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής τους και μετέπειτα να μεταλαμπαδεύσουν ως τοπικοί προσβευτές τις γνώσεις τους, σε επισκέπτες της περιοχής καθώς και στους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής.

Αναλυτικότερα στις ειδικές ομάδες εντάσσονται:
α) τα μέλη Δ.Σ. πολιτιστικών συλλόγων της Μαγνησίας,
γ) τα στελέχη των βιβλιοθηκών, πνευματικών κέντρων και δημοτικών επιχειρήσεων,
δ) οι επαγγελματίες εστίασης και τουρισμού,
ε) τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι,
στ) ιερείς και επίτροποι εκκλησιών.
Στις γενικές ομάδες εντάσσονται:
α) οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
β) νέοι και νέες,
γ) ενδιαφερόμενοι πολίτες για θέματα λαϊκού πολιτισμού και τοπικής ιστορίας.

Σκοπιμότητα της δράσης

Σε πολλές περιοχές της Μαγνησίας καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας μας παρατηρείται το σύνηθες φαινόμενο, ομάδες υποδοχής επισκεπτών καθώς και εκπαιδευτικοί κάτοικοι της περιοχής, νέες και νέες να μην γνωρίζουν βασικές έννοιες και πληροφορίες για τον τοπικό λαϊκό πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής.

Αρκετές φορές λόγω ημιμάθειας ή έλλειψης έγκυρων γνώσεων μεταδίδονται πληροφορίες λανθασμένες, κατακερματισμένες και άλλες φορές ανυπόστατες.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να υπάρχει η αίσθηση στους επισκέπτες ή και στους κατοίκους της περιοχής ότι το πολιτιστικό απόθεμα είναι φτωχό ή ανύπαρκτο. Πολλές φορές επίσης εξαιτίας της άγνοιας ή της αδράνειας καταστρέφεται πολύτιμο υλικό λαϊκού πολιτισμού και τοπικής ιστορίας, στερώντας από τις επόμενες γενιές πολύτιμα τεκμήρια. Τέλος η σκοπιμότητα της δράσης τεκμηριώνεται και από το γεγονός ότι σε πολλές περιοχής της Μαγνησίας αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος υπάρχουν οι αναγκαίοι εκπαιδευτές - συνεργάτες (τοπικοί λαογράφοι, εκπαιδευτικοί, φορείς μαρτυριών και πρόσωπα κλειδιά) οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι λόγω έλλειψης συντονισμού και ενός συγκεκριμένου πλαισίου συνεργασίας - προγράμματος εκπαίδευσης.


Φορείς συνεργασίας

  1. ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
  2. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ – ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ

Οι φορείς συνεργασίας μπορεί να επιλεχθούν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο ανάλογα με την θεματική ενότητα και την περιοχή. Επίσης μπορούν να υπάρχουν μόνιμοι και περιοδικοί φορείς και συνεργάτες οι οποίοι θα συντονίζονται από μια μόνιμη επιστημονική επιτροπή λαογράφων, ιστορικών, πανεπιστημιακών και προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους.

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας θα συνεργάζεται με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και φορείς, περιοδικά και όχι μόνιμα ανάλογα με το θέμα και την έκταση της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Ο κάθε κύκλος εκπαίδευσης και επιμόρφωσης θα γίνεται σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και φορείς και αυτό θα αποτυπώνεται στη βεβαίωση σπουδών ή στο πιστοποιητικό.



Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάστε το αρχείο με τις αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το φορέα και τη δράση του.



Φωτογραφικό υλικό από δράσεις του φορέα μας



Ενδιαφέροντα Videos

Δείτε περισσότερα videos στο κανάλι μας στο YouTube

Last modified: Wednesday, 17 January 2018, 12:16 PM